Στον αέρα οι σχολικές εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα

Στον αέρα οι σχολικές εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 13147/16.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Ντόμινο αναβολής και ακύρωσης σχολικών εκδρομών έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας κακοδιαχείρισης και δυσλειτουργιών σε πρακτορεία που ανέλαβαν τη διοργάνωσή τους. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες μαθητές, αλλά και στην τουριστική αγορά της πόλης, η ματαίωση αρκετών σχολικών εκδρομών, λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεων εκ μέρους συγκεκριμένου πρακτορείου. Το «κανόνι» του συγκεκριμένου πρακτορείου άφησε στον αέρα τις σχολικές εκδρομές, καθώς γονείς και μαθητές διαπίστωσαν ότι οι προκαταβολές που είχαν καταθέσει δεν δόθηκαν ποτέ στα συμβεβλημένα με το πρακτορείο, ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Έτσι, 90 μαθητές του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης, που είχαν μεταβεί στη Βαρκελώνη ενημερώθηκαν ότι το πρακτορείο δεν είχε τακτοποιήσει τον λογαριασμό στο ξενοδοχείο ως όφειλε. Μάλιστα και στο 1ο και 15ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, αλλά και στο 1ο Γενικό Λύκειο Ασβεστοχωρίου, ενώ είχε καταβληθεί μέρος ή το σύνολο του κόστους προς το πρακτορείο, το ίδιο τους ενημέρωσε εν τέλει ότι οι εκδρομές θα ματαιωθούν. Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει την οργή μαθητών και γονέων, οι οποίοι βλέπουν να διαπράττονται ενδεχομένως ποινικές πράξεις με τα ίδια τους τα χρήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να διευθετηθεί το θέμα που έχει προκύψει με συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης και τη ματαίωση σχολικών εκδρομών, αλλά και έτσι ώστε να μην προκύψουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον;

Απαντήσεις Υπουργείων